Baner
Prijavi se za newsletter
Iz drugih medija
RVG
Ulica Savke Dabčević Kučar
VEČERNJI LIST
Beus: HDZ i HSS su banda koja špekulantski raspolaže imovinom
VEČERNJI LIST
Vladajući odlučili Goricu zadužiti za dvoranu i groblje
RVG
Plemenitaši podržali Beusa
DALJE.COM
Mladi HNS-a poručili Barišiću: Mladi su vam zadnja rupa na svirali!

PostHeaderIcon JELA OD BUNDEVE

Zbog velikog interesa Ženska Inicijativa HNS-a Velike Gorice odlučila je podijelit svoje recepte s Vama!

U slast!

 

 

 

 

 

JUHA OD BUNDEVE


1 kg bundeve

vrhnje za kuhanje

sol

papar

mušakatini oraščić

Operite, ogulite i očistite oko 1 kg bundeve, narežite na kocke. Sve stavite kuhati u malo hladne, posoljene vode (toliko da pokrije povrće).

Kada je povrće mekano, propasirajte ga ili usitnite električnom sjeckalicom, dodajte ostatak vode, vrhnje za kuhanje, soli, papra i muškatnog oraščića po želji i još jednom kratko prokuhajte.

Poslužite u dubokim zdjelicama s komadićima pečenog kruha, nekoliko kapi bučinog ulja ili posipati tostiranim sjemenkama bundeve.





AJVAR OD BUNDEVE


1 kg očišćene bundeve

1 kg očišćene ajvar paprike

1 l vode

0,5 dcl jabučnog octa

3 žličice soli

3 dcl maslinovog ulja

1 češanj bijelog luka

mrvicu ljute papričice


Tikvu i papriku očistiti, tikvu nasjeći na kockice. Vodu, ocat i 1 žličicu soli prokuhati. U to staviti tikve i papriku i kuhati dok tikva ne omekša, 10-15 min. Tikvu i papriku ocijediti, te ih izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom. Staviti ih u lonac i postepeno dodati ulje. Dodati češnjak, papričicu, sol. Kuhati dok se ne zgusne i postane lijepo kremasto. Ulje i sol dodavati po okusu.

Stavljati u zagrijane bočice i zatvoriti.



 


KRUH OD BUNDEVE


300 gr brašna

200 gr pirea od bundeve

20 gr svježeg kvasca

sol

2 žlice maslinovog ulja

malo mlake vode

bučine sjemenke


Skuhati bundevu na vodenu kupelj i napravite pire.

Otopite kvasac u malo mlake vode i pustite da se digne. U posudu stavite brašno, sol i  pire od bundeve i zamijesite tijesto dodavajući vode onoliko koliko treba da tijesto bude mekano. Po potrebi dodajte 2-3 žlice jogurta. Ostavite tijesto da se udvostuči. Premijesite tijesto i oblikujte formu koju vi želite,  ostavite ga opet da se udvostruči. Pospite sjemenkama buče. Pecite u predhodno zagrijanoj pećnici dok ne dobije lijepu boju.

Možete dodati sjemenke u tijesto.
Gotovo pecivo možete zamrznuti.
50 ml mlijeka
Tijesto:
U manju zdjelu staviti sve vlažne sastojke i žumanjke, pa izmiješati i sipati u veću zdjelu sa suhim sastojcima i izmiješati da se sve poveže.
Zagrijati pekač za vafle i stavljati po žlicu smjese i peći vafle.

 

Ovo mekano tijesto koristite i za pizze. Ako želite slatku verziju ovog kruha dodajte šećer, vaniliju, cimet i ostale začine.



 


RIŽOT OD BUNDEVE


500 g očišćene bundeve

1 šalica riže

1 litra mlijeka

½ glavice luka

maslac

sol

Jestivi dio bundeve narežite na kockice. U veću zdjelu stavite najprije na ploške narezani luk sa žlicom maslaca, dodajte narezanu bundevu, posolite i dobro izmiješajte.

Dolijte mlijeko i zakuhajte sve na laganoj vatri. Čim mlijeko zakuha, dodajte rižu. Kuhajte dalje na laganoj vatri sve dok riža i bundeva potpuno ne upiju mlijeko.

Pripazite da se riža dovoljno skuha, pa ako vidite da je pretvrda i da je mlijeko iskuhalo, nalijte još malo mlijeka dok riža sasvim ne omekša.

U kuhani rižoto dodajte još kockice maslaca, promiješajte i pustite da neko vrijeme odstoji da se sastojci dobro prožmu.

 

 

 


POGAČICE S BUNDEVOM


500 gr brašna

1 suhi kvasac

1 prašak za pecivo

2 jaja

250 gr kuhane buče

2 žlice bučinog ulja

1 žličica soli

1 žlica šećera

2-3 žlice jogurta

za premazivanje:1 jaje + 3 žlice mlijeka


Sve sastojke stavite u mikser i izmješajte.Tijesto se ne smije lijepiti za ruke. Razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi prst debljine.

Modlicu ili čašu umočite u brašno i vadite pogačice, slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Premažite ih mješavinom jaja i mlijeka i pospite bučinim sjemenkama. Neka se pogačice odmaraju oko 15-tak minuta dok vam se pećnica ne zagrije na 200°C. Pecite dok ne poprime lijepu boju (15-20 min).




MUFFINI S BUNDEVOM


200 g očišćene bundeve

300 g oštrog brašna

1 prašak za pecivo

1 žličica cimeta

120 g šećera u prahu

3 jaja

50 ml ulja

50 g grožđica

50 g šećera u kocki


Bundevu stavite u posudu i dodajte tek toliko vode da je prekrije. Kuhajte na laganoj vatri. Nakon kuhanja ocijedite suvišnu tekućinu. Još toplu bundevu usitnite u električnoj sjeckalici. Brašno promiješajte s praškom za pecivo, cimetom i šećerom. Posebno električnom mješalicom istucite jaja, dodajte mlijeko, ulje i bundevu. Postupno umiješavajte brašno i grožđice.

Kalupe za muffine premažite maslacem. Napunite ih  do 2/3 pripremljenom smjesom, pospite grubo tucanim šećerom (šećer u kocki) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.




KUGLOF OD BUNDEVE


350 ml ulja

400g šećera

4 jaja

375g glatkog brašna

2 žličice sode   bikarbone

2 žličice praška za pecivo

3 žličice mljevenog cimeta

1 žličica soli

500g pirea od bundeve

70g nasjeckanih oraha

naribana korica jednog limuna


U dubokoj posudi pomiješajte ulje i šećer. Neprestano miješajući dodajte jedno po jedno jaje, potom smjesu od brašna, praška za pecivo, sode bikarbone, cimeta i soli. Dobro promješajte da se smjesa sjedini.

Na kraju umiješajte pire od bundeve, orahe i koricu limuna. Promješajte i izlijte u namazan i pobrašnjen kalup.

Pecite kolač otprilike jedan sat na 190°C, provjerite drvenim štapićem da li je gotov, ali uzmite u obzir da je kolač dosta vlažan zbog bundeve.

Kolač treba odstojati 10 minuta u kalupu, zatim ga pažljivo istresite da se ohladi. Ukrasite po želji.


 

 


TORTA OD BUNDEVE


150 g pšeničnog oštrog brašna tip 400

200 g maslaca

2 žumanca

½ žličice soli

1-2 žlice vrhnja

½ žličice praška za pecivo

Nadjev:

500 g bundeve

600 ml mlijeka

100 g šećera

1 vanilin šećer

1 žličica cimeta u prahu

3 jaja

50 g maslaca

Umijesite prhko tijesto i ostavite ga stajati na hladnom mjestu oko 30 minuta.

Bundevu narežite na kockice i skuhajte u mlijeku. Skuhanu bundevu propasirajte pa je izmiješajte električnom mješalicom sa šećerom, jajima, cimetom, đumbirom i maslacem.

Prhko tijesto razvaljajte i njime obložite namašćen kalup za pečenje. Po tijestu rasporedite nadjev i pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta, zatim 15 do 20 minuta na temperaturi od 140°C.

Tortu poslužite dobro rashlađenu i narezanu na kriške.Umjesto šećera možete upotrijebiti med.

 

 

 

VAFLI OD BUNDEVE

 

2 čaše (250ml) brašna

2 žlice šećera

1 žlica praška za pecivo

1 žličica cimeta

1/2 žličice soli

1/4 zličice sode-bikarbone

1,3/4 čaše mlijeka

1 čaša pirea od bundeve

2 žumanjka

2 bjelanjka

naribana korica od naranče

3 žlice maslaca


U zdjelu staviti sve suhe sastojke.

Od bjelanjaka napraviti snijeg i lagano dodati u veliku zdjelu.

Neka ostane vidljivih bjalanjaka u smijesi.


U manju posudu staviti jabukov prirodno iscijeđen sok ili narančin sok, te kuhati sa medom na laganoj vatri da se zgusne.Time preliti vafle.

 

 

 

 

KREMA OD BUNDEVE


400 g pečene bundeve

3 žlice kiselog vrhnja

3 žlice meda

300 ml slatkog tučenog vrhnja


Pečeno meso bundeve, med i kiselo vrhnje izmiksajte.

Stucite slatko vrhnje te pomiješajte s masom od bundeve.

Rasporedite kremu u 4 ili 5 čaša jer je  masa je dosta izdašna .

Ukrasite po želji i ohladite u hladnjaku.


 

 

 

 

SLATKE KOCKE


2 šalice šećera

½ šalice pirea od kuhane bundeve

½ šalice mlijeka

¼ šalice maslaca

¼ žličice gustina

¼ žličice cimeta

1 vanilin šećer

1 šalica nasjeckanih oraha

Umiješajte mlijeko, pire od bundeve, šećer, gustin, cimet i kuhajte na laganoj vatri. Smjesu kuhajte toliko dugo dok se ne formira u mekanu loptu kada se stavi u hladnu vodu. Tada maknite s vatre, dodajte orahe i maslac. Smjesu ulijte u manji lim za pečenje obložen plastičnom folijom. Kada se dobro ohladi izrežite na kockice i poslužite.


 



ROLADA OD BUNDEVE


Tijesto:

¾ šalice brašna

1 šalica šećera

1 žličica sode bikarbone

2 žličice cimeta

1 šalica pirea od bundeve

3 jaja

1 žličica soka od limuna

2 žličice šećera u prahu

Krema:

20 dag krem sira

¼ šalice maslaca

½ šalice šećera

1 vanilin šećer

Zagrijete pećnicu na 190 C. U velikoj posudi umiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i cimet. Polako dodavajte pire od bundeve, jaja i sok od limuna. Sve izmješajte u jednoličnu smjesu i stavite u obloženi lim. Pecite 15 minuta. Ispečeno tijesto odmotajte od papira za pečenje, stavite na navlaženu krpu, pospite šećerom u prahu  i smotajte. Za kremu umiješajte sir, maslac, šećer i vaniliju. Nježno odmotajte tijesto i nanesite kremu i ponovo polako zamotajte . Roladu zamotajte u plastičnu foliju i dobro ohladite. Narežite neposredno prije posluživanja a možete ga zalediti do 2 tjedna.


 



PEKMEZ OD BUNDEVE


4-5 kg bundeve

1 kg šećera

1,5 dcl jabučnog octa

1 kg naranče

vanilin šećer


Bundevu očistite i nasjeckajte. Dodajte šećer i jabučni ocat i pustite da prenoći. Sutradan kuhajte. Naranče potopite u lagano posoljenu vodu 3 – 4 dana koju svaki dan promijenite.

Ogulite narančama koru (samo narančasti dio) i sitno ih nasjeckajte. Ocijedite sok. Kad se bundeva skuha, ispasirajte je i dodajte sok od naranče i korice te vanilin šećer. Punite u teglice i okrenite naopako.





Bundeve su zdrave, ukusne, hranjive i jeftine.

Podižu imunitet, pogoduju zdravlju mjehura, bubrega, prostate i liječe akne.

Bundeve su  i dijetne, jer sadrže više od 90% vode i malo masnoća. Od njih se spremaju juhe, variva, složenci i kolači, ali i kompoti i marmalade.

Sjemenke bundeve pravi su čarobnjaci zdravlja, pomažu našim stanicama disati, oslobađaju nas toksina i pomlađuju nas. Ako se tostiraju mogu zamjeniti skupe orahe, lješnjake i bademe u kolačima.

Ulje od bučinih (bundevinih) sjemenki lako je probavljivo i veoma zdravo. Odlično se kombinira u salatama s maslinovim uljem.

Članice Ženske inicijative HNS-a Velika Gorica u svojoj stalnoj potrazi za malim rješenjima velikih problema ove godine je pripremila pekmez od bundeve s narančom.

Uz pekmez  smo odabrale jela od bundeve koja možete i sami pripremiti i unijeti narančasto zdravlje i veselje u svoje domove.

 
Traži
Galerija slika
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Anketa
Tramvaj dolazi u Veliku Goricu:
 
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Vrijeme

MambWeather
Velika Gorica
20 °C
Velika Gorica 20°C | Pula 22°C | Rijeka 22°C | Split 23°C | Zadar 22°C | Osijek 21°C | Dubrovnik 21°C
[Detalji]